日本空手道玄和会
Geschiedenis
Nippon Karatedo Genwakai, kortweg ook Genwakai genoemd, is een betrekkelijk jonge karatestijl. Historisch stamt Genwakai af van Gensei Ryu, zoals (pas) in 1944 door Seiken Shukumine in Japan geïntroduceerd. Omstreeks 1955 namen twee prominente Gensei Ryu-beoefenaren, te weten Yoichi Takahashi en Tadaya Iwaya, het oefensysteem van Gensei Ryu nader in studie, waarbij zij de karatetraining op wetenschappelijke wijze wilden benaderden. Sinds 1962 wordt de naam Genwakai gevoerd.

Eind jaren zestig van de vorige eeuw wordt Genwakai in Nederland geïntroduceerd. Net als de Amerikaanse en de Canadese tak van Nippon Karatedo Genwakai heeft de Nederlandse tak zich erin mogen verheugen voortdurend door Japanse karateleraren geïnstrueerd te worden. Op dit moment zijn er in Nederland drie Genwakai ‘clans’ actief: de Kobayashi clan met een zestal scholen (Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Amsterdam (2), Zaandam en Almere), Phoenix Juku Dojo in Amsterdam Buitenveldert en Ryu Juku Dojo in Hoofddorp.

Uitgangspunten

Men zou kunnen zeggen dat er in karate twee stromingen zijn. Eén stroming die er vanuit gaat dat karate een sport is; de andere stroming die er vanuit gaat dat karate een methode van zelfverdediging is. Nippon Karatedo Genwakai beoefent karate als een methode van zelfverdediging.

Opzet van de trainingen
Algemeen

Nippon Karatedo Genwakai beoogt iedere serieus geïnteresseerde deelnemer systematisch praktische vaardigheid in zelfverdediging bij te brengen. Daarvoor acht Nippon Karatedo Genwakai ervaring, conditie lenigheid, kracht, leeftijd en/of sekse niet van belang. De opzet van de trainingen is juist hen die niet behendig zijn in het vechten dit, in ook ruime betekenis van wat vechten kan voorstellen, zoals bijvoorbeeld vechten tegen je eigen vermoeidheid, te leren. Samen en allemaal, ieder op zijn/haar eigen niveau en in zijn/haar eigen tempo, streeft naar optimale ”vaardigheden in zelfverdediging” in de voorgeschreven vormen van Nippon Karatedo Genwakai, toe. De trainingen staan onder leiding van hogere banden maar iedereen die gevorderd is, wordt ingezet bij het geven van instructie aan lagere banden.

Lange termijn

Nippon Karatedo Genwakai begint met het creëren van de bouwstenen voor het uitvoeren van de karate-technieken.

Van les tot les

De opzet van de trainingen van les tot les beschouwd is - in zekere zin - sober van aard. Elke les wordt begonnen met een betrekkelijk traditioneel uitgevoerde openingsceremonie en daaropvolgend een ‘warming up’. Verder worden er in het eerste deel van de training steeds de meest elementaire karatetechnieken geoefend (diverse standen en stoot-, schop- en verdedigingstechnieken). In het tweede deel van elke les wordt - in de regel - een specifiek onderwerp geoefend. Het kan zuivere techniektraining betreffen, maar ook bijvoorbeeld een oefening bestaande uit combinaties van technieken, kata of gevechtsoefeningen van verschillend niveau. Elke les wordt afgesloten met een sluitceremonie.